Ga naar hoofdinhoud

Voeding in de ouderenzorg

Het belang van gezonde voeding mag nooit worden onderschat, vooral niet als het gaat om ouderen in zorginstellingen. Bij GroepsGemak hebben we ons ten doel gesteld om ouderenzorginstellingen te voorzien van gezonde, voedzame en smakelijke maaltijden. Onze zorgmaaltijden zijn speciaal ontworpen om aan de voedingsbehoeften van ouderen te voldoen en zo een waardevolle bijdrage te leveren aan hun welzijn. Hierbij worden de criteria van het Voedingscentrum aangehouden. Deze blog gaat verder in waarop gelet moet worden bij voeding in de ouderenzorg.

De Uitdagingen Van Voeding In De Ouderenzorg

Het is geen geheim dat ouderen specifieke voedingsbehoeften hebben, vaak als gevolg van veranderende metabolismen en verminderde eetlust. Daarnaast kunnen ouderen te maken krijgen met gezondheidsproblemen die een gezond en evenwichtig dieet nog belangrijker maken. In de ouderenzorg kunnen er verschillende uitdagingen zijn met betrekking tot voeding, zoals:

  1. Veranderende eetlust: Sommige ouderen kunnen te maken krijgen met verminderde eetlust, wat kan leiden tot onvoldoende inname van essentiële voedingsstoffen.
  2. Kauw- en slikproblemen: Ouderen kunnen moeite hebben met kauwen of slikken, waardoor het nodig kan zijn om voedsel aan te passen aan hun behoeften.
  3. Voedingstekorten: Een onevenwichtig dieet kan leiden tot voedingstekorten, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid en het welzijn van ouderen.
  4. Gezondheidsproblemen: Sommige ouderen hebben specifieke dieetvereisten vanwege gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hoge bloeddruk of allergieën.

Daarnaast is het bij ouderen belangrijk extra vitamine D en eiwitten te krijgen voor optimaal behoud van de botten en spieren. Zo zorgt een inname van 20 microgram vitamine D voor een risicoreductie van 20-28% in fracturen bij valincidenten (Bisschof-Ferrari, NEJM 2012, BMJ 2009). De maaltijden van GroepsGemak hebben altijd het streven de kwaliteit van leven van de oudere zo goed mogelijk te krijgen.

Maaltijdcriteria Voor Ouderen Volgens Het Voedingscentrum

Uit onderzoek is gebleken dat maaltijden van maaltijdaanbieders veelal nog niet voldoen aan de maaltijdcriteria voor ouderen van het Voedingscentrum. GroepsGemak streeft er altijd naar haar weekmenu te voldoen aan deze criteria. Dit betekent maximaal drie keer in de week een weekkeuze. Dit is een ongezonde grote maaltijdcomponent zoals vet vlees of witte pasta. Per maaltijd wordt gestreefd zo min mogelijk dagkeuzes toe te voegen, maar nooit meer dan drie. Een dagkeuze is iets wat buiten de schijf van vijf valt, zoals veel sauzen. Een dagkeuze bevat per portie maximaal 75 kcal, 1,7 g verzadigd vet en 0,5 gram zout.

GroepsGemak gaat hierbij uit dat alle avondmaaltijden van de week verzorgd worden door GroepsGemak, zonder toetje.

Hoe Onze Sous Vide Maaltijden De Oplossing Bieden

Bij GroepsGemak begrijpen we deze uitdagingen en hebben we onze verse sous vide maaltijden ontworpen om ouderen van gezonde voeding te voorzien, ongeacht hun individuele behoeften. Hier zijn enkele manieren waarop onze maaltijden een oplossing bieden:

  1. Voedzaam en uitgebalanceerd: Onze maaltijden zijn zorgvuldig samengesteld om een uitgebalanceerde voeding te bieden met de juiste verhouding van koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen.
  2. Zachte textuur: Voor ouderen met kauw- en slikproblemen bieden we zachte textuurvarianten aan zonder concessies te doen aan de voedingswaarde of smaak.
  3. Dieetopties: We kunnen diverse dieetopties aanbieden, zoals diabetische, glutenvrije en zoutarme maaltijden, indien vereist. In dat geval verpakken wij de zorgmaaltijd los van de rest van de groep.
  4. Voedingsbehoud: Onze speciale vacuümverpakkingstechniek, gecombineerd met de sous vide kookmethode, zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter behouden blijven, wat essentieel is voor de gezondheid van ouderen.
  5. Gevarieerde menukeuze: Onze menu’s worden regelmatig vernieuwd en bieden een brede selectie van gezonde en smakelijke gerechten, zodat bewoners kunnen genieten van een gevarieerd dieet.

Samen de ouderenzorg verbeteren

Bij GroepsGemak zijn we vastbesloten om een waardevolle bijdrage te leveren aan het welzijn van ouderen in zorginstellingen. Onze verse sous vide maaltijden zijn meer dan alleen heerlijke gerechten; ze zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van ouderen en hen te voorzien van gezonde, voedzame en voedingsrijke maaltijden.

Sluit u aan bij GroepsGemak en ontdek de kracht van gezonde voeding in de ouderenzorg. Samen maken we het verschil voor uw bewoners door hen te voorzien van verse sous vide maaltijden die gezondheid en smaak naar een hoger niveau tillen.

Bij GroepsGemak zijn we gepassioneerd om de ouderenzorg te ontzorgen met onze verse sous vide maaltijden. Wij zijn gespecialiseerd in het bereiden en leveren van verse kant-en-klare maaltijden in groepsverpakkingen, speciaal ontworpen voor de ouderenzorg. Met behulp van onze speciale vacuümtechniek kunnen we verse sous vide gegaarde maaltijdcomponenten verpakken voor 6 tot 15 personen, alles handig in één vacuümzak. U hoeft enkel de zorgmaaltijden op te warmen in warm water, de zak open te knippen en te serveren aan de bewoners. Met GroepsGemak bespaart u tijd, geld en voorkomt voedselverspilling. Daarvoor krijgt u gezonde, veilige en heerlijke groepsmaaltijden terug. Met deze perfecte gaarheid, smaak en textuur van onze gerechten, bieden we een gezonde en heerlijke culinaire ervaring voor ouderen. Kies voor GroepsGemak en ontdek de voordelen van onze unieke vacuümtechniek en groepsverpakkingen voor in de ouderenzorg!